در مورد چای سیاه چه می دانید؟ آیا می دانید که یکی از بهترین و لذت بخش ترین نوشیدنی های حال حاضر جهان چای سیاه می باشد؟ با ما همراه باشید تا در مورد خواص چای سیاه و روش مصرف آن با شما صحبت کنیم.
آماده سازی این نوشیدنی بسیار آسان می باشد. خواص چای سیاه فراوان است. چای سیاه نوشیدنی بومی کشور چین است. اما امروزه در بسیاری از کشورها کشت و فرآوری می شود. به طور کلی تمام چای ها از یک نوع گیاه به دست می آیند و فقط مراحل فرآوری آنها با یکدیگر فرق می کند.
این چای از گیاهی به نام کاملیا سیننسیس به دست می آید که دارای ترکیبات زیادی از قبیل آمینو اسیدها، آنتی اکسیدان ها، کربوهیدرات ها، پروتئین ها، ویتامین ها، فلاونوئید ها، پلی فنول ها، کافئین، مواد معدنی مانند پتاسیم، منگنز، سدیم، آهن و … می باشد. هر کدام از این ترکیبات موجود در این چای نسبت به دیگری دارای مقادیر متفاوتی می باشد.
مقاله پیشنهادی:” چای سیاه را بهتر بشناسیم”
خواص چای سیاه برای سلامتی بدن فراوان می باشد که ما به برخی از مهم ترین آنها اشاره می کنیم:
استرس و خستگی ناشی از فعالیت های مختلف می تواند در طی شبانه روز سراغ هر فردی بیاید. در این هنگام است که افراد به دنبال یک ماده غذایی و یا نوشیدنی دلچسبی برای رفع این مشکلات می روند.
نوشیدن این چای و حتی استشمام بوی آن می تواند سبب رفع خستگی های روزانه و استرس های ناشی از ترشح بیش از حد هورمون کورتیزول در مغز شود.
این چای می تواند قدرت تمرکز را در افراد بالا ببرد و سبب ایجاد شادابی و آرامش روانی در افراد مختلف شود.
ناگفته نماند که کافئین اندک موجود در این نوشیدنی نیز می تواند تاثیر خوبی بر از بین بردن خستگی های روانی ناشی از فعالیت های روزانه شود.
یکی از خواص چای سیاه، تاثیر بر بیماری های قلبی می باشد. یکی از ترکیبات مهم موجود در این چای فلاونوئید ها می باشند که می توانند سبب گردش خون بالا در اعضای مختلف بدن شوند و از ایجاد کلسترول بالا در خون جلوگیری کنند.
یکی دیگر از ترکیبات موثر موجود در این چای تانن است که می تواند تاثیرات مثبت و منفی زیادی بر روی سلامتی بدن بگذارد.
تانن موجود در این چای می تواند در درمان بیماری های مختلف معده و روده موثر واقع شود. این چای می تواند در رفع اسهالی نیز تاثیر داشته باشد و به رفع سوء هاضمه در افراد مختلف بپردازد و به هضم غذا کمک کند.
در این میان ترکیباتی مانند پلی فنول نیز در این چای وجود دارد که اثر ضد باکتریایی دارد و می تواند از رشد باکتری ها در روده، معده و کل دستگاه گوارش جلوگیری کند.
این چای دارای مقدار زیادی آنتی اکسیدان است که یک نوع از آنها پلی فنول می باشد. این ماده می تواند نسبت به درمان و یا پیشرفت انواع سرطان های سینه، تخمدان و … موثر واقع شود.
گفتنی است که آنتی اکسیدان ها می توانند رادیکال های آزاد را از بین ببرند. همان طور که می دانید رادیکال های آزاد سبب تولید سلول های زنده سرطانی و آسیب زدن به سلول های زنده موجود در بدن می شوند؛ به همین دلیل خاصیت آنتی اکسیدانی این نوشیدنی می تواند سبب پیشگیری از سرطان شود. پس دیدیم که از خواص چای سیاه، تاثیر چای سیاه بر سرطان است. پس
گفتیم که این چای دارای پلی فنول می باشد، این پلی فنول ها می توانند پلاک ها و آلودگی های موجود در روی دندان ها را از بین ببرند.
علاوه بر این، پلی فنول خاصیت ضد باکتریایی نیز دارد و می تواند انواع پوسیدگی ها و بیماری های دهان و لثه ها را از بین ببرد و مانع ایجاد آنها شود. قابل ذکر است که این نوع چای گیاهی با از بین بردن باکتری ها می تواند، بوی بد دهان را نیز از بین ببرد. پس متوجه شدیم که از خواص چای سیاه، تاثیر بر سلامت دهان و دندان است.
از خواص چای سیاه، تاثیر بر سلامت استخوان هاست.این نوشیدنی دارای مقدار زیادی فیتوکمیکال است که نوعی آنتی اکسیدان می باشد. این آنتی اکسیدان قوی می تواند سبب تقویت استخوان ها و مفاصل در افراد مختلف شود و از افراد در مقابل بیماری هایی نظیر آرتروز، پوکی استخوان و … جلوگیری کند و یا سبب شود که افراد دیرتر دچار این مشکلات شوند. ناگفته نماند که کلسیم موجود در این چای نیز می تواند برای استخوان ها و استحکام آنها موثر واقع شود.
یکی دیگر از تاثیرات خوب تانن موجود در این نوشیدنی، مبارزه با انواع ویروس ها می باشد. این ترکیب می تواند به خوبی انواع ویروس های موجود در بدن را از بین ببرد و بدین ترتیب به تقویت سیستم ایمنی بدن بپردازد.
این چای دارای مقدار کمی کافئین می باشد، به همین دلیل ضربان قلب را بالا نمی برد و در عوض جریان گردش خون را منظم می کند و سبب افزایش انرژی و توان بدنی می شود. گفتنی است که این نوشیدنی سبب بهبود بیماری های تنفسی و برونشیت نیز می شود.
این نوشیدنی دارای طبعی گرم است و برای روزهای سرد زمستان بسیار مناسب می باشد. زیرا می تواند سردی هوا را از بدن بیرون کند؛ اما برای روز های گرم مناسب نیست. زیرا در کنار مزایای فوق العاده ای که دارد، می تواند سبب بالا رفتن دمای بدن شود.
این نوع نوشیدنی می تواند نقش یک ضد آفتاب را بازی کند و از پوست در برابر اشعه های ماوراء بنفش خورشید محافظت کند. همچنین این چای به دلیل آنتی اکسیدان های زیادی که در خود دارد، می تواند انواع چین و چروک ها را نیز از بین ببرد.
قابل ذکر است که این چای دارای خواص فوق العاده دیگری نیز می باشد. این نوشیدنی می تواند بر بیماری های دیابت نوع دو(تنظیم میزان قند خون)، کبد، روده و … نیز تاثیر مثبت بگذارد.
روش تهیه و مصرف این نوشیدنی مانند بسیاری از دمنوش های دیگر است و می توان آن را خیلی راحت تهیه کرد. مراحل آن به شرح زیر است:
در این میان برای تهیه این نوشیدنی باید به نکاتی توجه کرد که هر کدام می توانند روی طعم و عطر این نوشیدنی تاثیر بگذارند.
در مرحله ابتدایی باید به چای انتخابی خود توجه کنیم که اگر برگ های آن درشت تر است از مقدار چای کمتری استفاده کنیم.
در مرحله بعد بهتر است از آب های معدنی برای دم کردن چای استفاده کرد تا عطر و طعم چای حفظ شود. قابل ذکر است که بهتر است از آب کتری و سماور که آب سرد توسط آنها جوشیده شده است، برای دم کردن چای استفاده کنیم. زیرا وقتی آب گرم را در داخل کتری و یا سماور می ریزیم تا بجوشد و سپس از آن برای دم کردن چای استفاده می کنیم، ممکن است لکه های چربی روی چای دیده شوند.
در مورد دم کردن چای هم باید کمی دقت کرد که برخی از چای ها با توجه به برند خود دیردم و برخی زوددم می باشند. برای خرید چای سیاه و خرید چای سیاه عمده، بهتر است به فروشگاههای معتبر مراجعه شود.
چای های زوددم را باید بین ۳ تا ۵ دقیقه روی شعله و حرارت ملایمی دم کرد و چای های دیردم را باید بین ده تا ۱۵ دقیقه روی شعله ملایم دم کرد.
گفتنی است که اگر به زمان مورد نیاز برای دم کردن هر نوع چای توجه نکنیم، ممکن است از عطر و طعم چای لذت نبریم.
قابل ذکر است که انتخاب قوری مناسب نیز می تواند نقش موثری در طعم چای داشته باشد. بهترین قوری ها برای دم کردن چای، قوری های چینی می باشند، پس از آن استفاده از قوری های شیشه ای و سرامیکی توصیه می شود.
در این میان قوری های استیل، برنجی، مسی و … انتخاب های مناسبی نیستند. زیرا طعم چای را عوض می کنند.