شاید جالب باشد اگر بدانید لپه زرد رنگی که ما در ایران با آن خورشت درست می کنیم، در واقع همان نخود معمولی می باشد که دو نیم شده است و حبوبات دیگر نیز دارای لپه هستند؛ مانند لپه لوبیا، باقلا و نخود فرنگی!
اگر می خواهید با خواص لپه برای سلامتی بدن بیشتر آشنا شوید، ادامه این مقاله را حتما بخوانید؛
مقادیر بالای فیبر موجود در لپه به تنظیم سطح قند خون در بدن کمک می کند؛ فیبر محلول موجود در لپه جذب قند ها را کاهش می دهد و با کاهش سرعت آزاد سازی گلوکز در بدن، مانع از افزایش قند خون در افراد مبتلا به دیابت می شود. برای خرید لپه و خرید لپه عمده، بهتر است به فروشگاههای معتبر مراجعه شود.
مقادیر بالای ویتامین های B موجود در لپه به ویژه فولات، خطر ابتلا به نقص لوله های عصبی جنین در دوران بارداری را کاهش داده، از زایمان زودرس جلوگیری می کند و برای سلامت زنان باردار مفید می باشد.
فولات موجود در لپه با افزایش تولید گلبول های قرمز خون به درمان کم خونی در دوران بارداری کمک می کند.
مطالعات نشان داده اند که ایزوفلاوون های موجود در لپه به کاهش گرگرفتگی در زنان یائسه کمک می کنند.
فیبر و پروتئین موجود در لپه به لاغری و کاهش وزن کمک می کنند؛ لپه کالری پایینی دارد و علاوه بر این فیبر موجود در آن باعث کاهش اشتها شده و با جلوگیری از پرخوری به لاغری و کاهش وزن افراد کمک می کند.
فیبر موجود در لپه به بهبود هضم غذا کمک می کند، معده درد را کاهش می دهد و خطر ابتلا به بیماری های گوارشی مانند سندرم روده تحریک پذیر و دیورتیکولوز را از بین می برد.
مقادیر بالای فیبر موجود در لپه به بهبود حرکات روده کمک کرده و به پیشگیری و درمان یبوست و اسهال کمک می کند.
تحقیقات نشان می دهد که مقادیر بالای پتاسیم موجود در لپه زرد باعث کاهش فشار خون بالا می شود.
نخود فرنگی منبع خوبی از فیبر های محلول است که باعث کاهش کلسترول بالای خون می شود؛ در واقع لپه کلسترول موجود در صفرا را در روده جذب کرده و از بدن دفع می کند.
فیبر موجود در لپه به کاهش کلسترول بالای خون کمک کرده و خطر ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی را کاهش می دهد.
پتاسیم موجود در لپه با کاهش فشار خون بالا، احتمال ابتلا به بیماری های قلبی را از بین می برد.
نخود فرنگی حاوی استروژن های گیاهی به نام ایزوفلاون هاست که به بهبود هورمون های بدن کمک کرده و خطر ابتلا به سرطان های خاصی از قبیل سرطان سینه و سرطان پروستات را کاهش می دهد.
یک مطالعه در سوئد نشان داده که لپه حاوی مقادیر بالای کومسترول است که خطر ابتلا به تومور را کاهش می دهد.
لپه زرد حاوی مقادیر قابل توجه مولیبدن است که به سم زدایی و پاک سازی کبد از سولفیت های کمک کرده و خطر ابتلا به بیماری های کبد را کاهش می دهد.
فسفر و کلسیم موجود در لپه به تقویت استخوان های بدن کمک کرده و خطر ابتلا به پوکی استخوان را کاهش می دهند.
مصرف مواد غذایی فرآوری شده مانند فست فود ها، چیپس سیب زمینی، سرکه و ترشیجات به دلیل مقادیر بالای سولفات که دارد در برخی افراد باعث حساسیت می شود که با علائمی مانند تپش قلب، سردرد، اسهال و تهوع مشخص می شود.
لپه به دلیل مقادیر بالای مولیبدن که دارد به سم زدایی بدن کمک کرده و حساسیت به سولفیت را درمان می کند.
لپه زرد به دلیل مقادیر بالای پروتئین که دارد به عنوان یکی از بهترین منابع پروتئین گیاهی برای گیاهخواران و و افراد وگن شناخته می شود.
مقادیر بالای آمینو اسید تریپتوفان موجود در لپه با افزایش ترشح سروتونین در خون، خلق و خو را بهبود بخشیده و به درمان بی خوابی شبانه کمک می کند.
مقادیر قابل توجه آهن و فولات موجود در لپه با افزایش تولید گلبول های قرمز خون به درمان کم خونی یا آنمی کمک می کنند.
فولات، روی و ویتامین های موجود در لپه به عنوان یک ضد آفتاب طبیعی عمل کرده و پوست را در برابر آسیب اشعه ماورا بنفش خورشید محافظت کرده و خطر آفتاب سوختگی را کاهش می دهد.
لپه به پاک سازی پوست صورت کمک کرده و باعث روشن تر شدن و سفید تر پوست صورت می شود.
مقادیر بالای پروتئین، منگنز و روی موجود در لپه به تقویت فولیکول های مو کمک کرده و برای درمان ریزش مو مفید می باشد.
ویتامین A و روی موجود در نخود فرنگی به کاهش التهاب پوست سر کمک کرده و برای درمان شوره سر مفید هستند.
زیاده روی در مصرف لپه ممکن است باعث نفخ، احتباس گاز در روده ها و دل درد شود.
لپه باعث افزایش اسید اوریک در خون شده و علائم بیماری نقرس را تشدید می کند به همین دلیل توصیه شده که افراد مبتلا به نقرس از مصرف لپه اجتناب کنند.
پتاسیم موجود در لپه با برخی دارو های کاهش دهنده فشار خون تداخل دارویی ایجاد می کند و می تواند باعث تشدید علائم بیماری های کلیوی شود.
طبیعت لپه زرد گرم و خشک می باشد. لپه حاوی مقادیر بالای فلاوون ها، منگنز، منیزیم، کلسیم، روی، فسفر، سلنیوم، پتاسیم، آهن، مولیبدن، ویتامین A، ویتامین B1، ویتامین B6، فولات، ویتامین C، ویتامین K، پروتئین و فیبر است.
لپه در واقع همان دانه های جدا شده، پوست کنده و خشک شده حبوبات می باشد که به سه رنگ لپه زرد، لپه قرمز و لپه سبز دیده می شود.
لپه ی زرد معمولی که در ایران استفاده می شود از نخود معمولی تهیه میشود. به طور کلی برای تهیه لپه هر یک از حبوبات، آن ها را پس از جداسازی از غلاف هایشان در آب می خیسانند تا پوست آن ها کنده شود و سپس با فشارهای مکانیکی به دو نیم تقسیم کرده و خشک می کنند.
لپه از حبوبات دیگری مانند نخود فرنگی، عدس، لوبیا و باقلا هم تهیه می شود.
از لپه برای تهیه انواع خورش از جمله خورش لپه یا قیمه، قیمه بادمجان، خورش بامیه با لپه، لپه پلو، شامی لپه، انواع سوپ و آش و کوفته استفاده می شود.
منبع:
http://www.coca.ir/benefits-nutritional-properties-cotyledons/