اگر این گیاه زیبای چوبی و علفی با گلهای آبی خوشرنگش را در جایی دیدید، خیلی راحت از کنارش نگذرید! او یک قهرمان بزرگ در دنیای گیاهان، سوگلیِ نسخههای شفابخش اطباء و یک نجاتبخش واقعی است.
بیشتر ما کاسنی را با همین گلهای آبی یا ارغوانیاش میشناسیم اما این گیاه شش گونه وحشی و دو گونه اهلی دیگر هم دارد. در این نوشته با خواص عرق کاسنی بیشتر آشنا میشنویم.
عرق کاسنی به دو روش سنتی و صنعتی از گیاه هندبا یا همان کاسنی گرفته میشود. طبع آن سرد و تر است و رفیق شفیقی برای قلب و معده و کبد به حساب میآید. (به قول حکمای قدیم: کاسنی مفتّح انسدادها، مقوّی کبد، تسکیندهنده حرارت و تشنگی و نیز کاهنده تیزی صفرا و التهاب معده است) برای خرید عرق کاسنی، بهتر است به فروشگاههای معتبر مراجعه شود.
در عرق کاسنی مواد معدنی و ویتامینهای مفید زیادی وجود دارد: مثل ویتامین K، ویتامین C ، ویتامین E، ویتامین A و ویتامین B6 ، منیزیم، روی، اسیدفولیک، آهن، کلسیم و منگنز. این محصول کمکالری تقریباً در هر ۱۰۰ گرم، حدود ۷۲ کیلوکالری انرژی دارد.
این مطلب را هم از دست ندهید: عرق کاسنی ؛ نوشیدنی هزار چهره
بیایید یکبار مهمترین خواص این عرق را با هم مرور کنیم:
حکمای طب سنتی قلب، مغز و کبد را قوای رئیسه بدن میدانند. از نظر آنها کبد معدن روح و قوای طبیعی است. در واقع به اعتقاد اطبای سنتی اگر کبدتان سالم باشد بسیاری از بیماریها دیگر سراغ شما را نخواهند گرفت. اغراق نیست اگر کاسنی را درمانگر اعظمِ کبد بنامیم.
کاسنی کبد را تصفیه کرده، تاثیر قابل توجهی روی درمان کبد چرب غیرالکلی داشته و باعث دفع صفرا از بدن میشود. البته مصرف بیش از حد این گیاه (یعنی دوزهای بالاتر از ۲۰۰ میلیگرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن) ممکن است اثر معکوس داشته باشد و به کبد آسیب بزند.
عرق کاسنی سرشار از آنتی اکسیدان است و میتواند رادیکالهای آزاد پوست را مهار کند. این رادیکالهای آزاد باعث از بینرفتن و تخریب سلولهای پوستی و در نتیجه پیری زودرس میشوند.
عرق کاسنی سرشار از ویتامین C و فسفر است. این مایع جادویی با تقویت کبد موجب روشنشدن پوست شده و بیماریهای پوستی مثل اگزما و التهابات را درمان میکند.
برای بهرهبردن از خواص عرق کاسنی برای پوست میتوانید از سه روش استفاده کنید:
البته برخی گزارشها نشان میدهند که دستزدن به گیاه کاسنی باعث تحریک پوست در بعضی از افراد میشود. به همین دلیل بهتر است از مالیدن مستقیم آن بر روی پوست خودداری کنید و از عرقش استفاده کنید.
عرق کاسنی به دلیل داشتن مادهای به نام اینولین، ادرارآور است و به دفع سموم کلیه و مثانه کمک میکند. همین خاصیت باعث میشود تا وزن اضافی ناشی از تجمع مایعات از بدنتان کم شده و حتی چربیهایتان کاهش پیدا کند؛ چون حدود چهار درصد ادرار از رسوبات چربی تشکیل شده که در صورت عدم دفع، در جای دیگری از بدن ذخیره میشود. همچنین با مصرف این عرق میتوانید سنگ کلیهتان را راحتتر دفع کنید.
به علاوه این محصول پرخاصیت با ویژگی ضدباکتریایی خود میتواند باعث کاهش عفونتهای بدن مانند عفونت مجاری ادراری شود. به خصوص در خانمها. برای خرید عرق کاسنی، بهتر است به فروشگاههای معتبر مراجعه شود.
اینولین موجود در ریشه کاسنی میتواند به تجزیه کربوهیدراتها در روده کمک کرده و باعث رشد باکتریهای مفید در آن شود. به علاوه حساسیت بافتها و بهخصوص عضلات را در جذب قند از خون بالا میبرد. در نتیجه نیاز به انسولین را کاهش میدهد. (البته فراموش نکنید – اگر خدی نکرده – مبتلا به دیابت هستید و مجبورید از انسولین استفاده کنید، عرق کاسنی را با آن جایگزین نکنید. در چنین مواردی حتما با یک متخصص مشورت کنید.)
راستی عصاره ریشه کاسنی سطح آدیپونکتین (پروتئینی که سطح گلوکز خون را تنظیم میکند) را نیز افزایش داده و از دیابت زودهنگام پیشگیری میکند.
اینولین یک فیبر طبیعی است و باعث هضم غذا و بهبود عملکرد حرکات روده و معده میشود. افرادی که دچار یبوست هستند، میتوانند با مصرف این عرق به رفع مشکل خود کمک کنند.
همچنین اینولین موجود در عرق کاسنی برای مبارزه با گروهی از مشکلات گوارشی مثل رفلاکس اسید معده، سوءهاضمه و سوزش سر دل نیز کاربرد دارد.
اینولین نه تنها برای قند خون، کلیه، مثانه و سیستم گوارشی مفید است، بلکه میتواند سطح کلسترول بد خون را هم کاهش بدهد. این نوع کلسترول یکی از دلایل اصلی لختهشدن خون، تصلب شرائین و فشار خون بالا است؛ چون جریان خون را به هنگام اتصال به شریانها و وریدها مسدود میکند. عرق کاسنی با آنتی اکسیدانی بالایی که دارد، موجب تصفیه خون میشود.
همچنین عصاره گیاه کاسنی با کاهش میزان کسترول خون، نقش بسیار مهمی در پیشگیری از بیماریهای قلبی و عروقی دارد.
همانطور که گفتیم عرق کاسنی خاصیت آنتی اکسیدانی بالایی دارد. به علاوه فروکتانهای موجود در کاسنی خواص ضد سرطانی دارند. پلیفنولها و فیتوکمیکالهای موجود در کاسنی نیز ممکن است به پیشگیری از انواع مختلف سرطان از جمله سرطان سینه و روده بزرگ کمک کنند.
عرق کاسنی آرامبخش است و اثرات خطرناک استرس را تا حد زیادی کاهش میدهد. همانطور که میدانید استرس و اضطراب ریشه بسیاری از بیماریهاست. در نتیجه مصرف کاسنی میتواند به کاهش خطر بیماریهای قلبی، عدم تعادل هورمونی، بیخوابی، زوال عقل و پیری زودرس کمک کند.
عرق کاسنی خواص ضدالتهابی دارد و با توجه به اینکه بیماری آرتروز، نتیجه التهاب بافتهای مفصل است، میتواند عوارض آرتروز را نیز کاهش دهد. به طور کلی این گیاه میتواند به عنوان یک ضدالتهاب طبیعی دردهای عمومی، دردهای مفصلی و عضلانی را هم تسکین دهد.
فیتوکمیکالهای موجود در کاسنی که به عنوان آنتی اکسیدانهای بالقوه عمل میکنند، باعث تقویت سیستم ایمنی بدن میشوند.
اینولین و اولیگو فروکتوز موجود در عرق کاسنی در تنظیم گرلین نقش مثبتی دارند. گرلین همان هورمونی است که وقتی کاهش پیدا میکند، احساس سیری بهتان دست میدهد. البته خوردن عرق کاسنی بدون اصلاح تغذیه و ورزش نتیجه موفقیتآمیزی نخواهد داشت.
منگنز، ویتامینهای گروه B وخواص آنتیاکسیدانی کاسنی برای مغز بسیار مهم و ضروری هستند. کاسنی موجب افزایش سرعت سیگنالهای الکتریکی مغز شده و عملکرد مغز و انتقالدهندههای عصبی را بهبود میبخشد.
مصرف کاسنی به تعادل هورمونها در بدن زنان کمک کرده و به همین دلیل احتمال ابتلا به مشکلات قاعدگی از جمله قاعدگی نامنظم و ضعف تخمکها را کاهش میدهد. با این حال مصرف آن در دوران بارداری و شیردهی مجاز نیست.
عرق کاسنی برای مردان خواص متمایزی دارد و باعث تنظیم هورمونها شده و با افزایش حجم اسپرمها، باعث افزایش قدرت باروری میشود. همچنین عرق کاسنی میل جنسی مردان را افزایش میدهد.
مصرف کاسنی فواید زیادی برای سلامتی دارد اما از عوارض مصرف آن نیز نباید غافل شد:
کاسنی چه خواصی دارد؟
کاسنی کبد را تصفیه کرده و به شفافشدن پوست کمک میکند. به علاوه از ابتلا به سرطان سینه و روده بزرگ و بیماریهای قلبی و عروقی جلوگیری میکند.
آیا زنان باردار میتوانند کاسنی بخورند؟
خیر، مصرف کاسنی در زنان باردار و شیرده ممکن است باعث مشکلاتی مثل خونریزی، سقط جنین و… شود.
مصرف کاسنی با چه داروهایی تداخل دارد؟
مصرف کاسنی معمولا با داروهای ضددیابت مثل گلیمپراید، انسولین، گلیبورید و… و همچنین داروهای فشار خون تداخل دارد.
منبع:
https://aradbranding.com/fa/the-properties-of-chicory-sweat-for-the-health-of-the-scalp/