به اندازه گیری میزان شنوایی با استفاده از دستگاه شنوایی، ارزیابی شنوایی سنجی یا ادیومتری می گویند.
افت شنوایی، مشکلی است که می تواند در هر سن و هر شرایطی رخ دهد. این عارضه اغلب به صورت تدریجی و بدون درد است. ممکن است شما چندین سال متوجه بروز آن نشوید چرا که روند گسترش آن تدریجی است.
با بالا رفتن سن افت شنوایی کاملا طبیعی است! شما تنها کسی نیستید که به افت شنوایی دچار هستید. در واقعه شما یکی از 500 میلیون نفری هستید که در سراسر دنیا دچار این عارضه هستند.
در اکثر کشورها، از هر شش نفر یک نفر دچار میزانی از افت شنوایی است. اما اصلا جای نگران نیست این مشکل نیز همچون دیگر مشکلات هم قابل پیشگیری و هم قابل درمان است. انجام تست شنوایی یا همان ارزیابی شنوایی به موقع یکی از بهترین کارها در پیشگری از ابتلا به این عارضه شایع است که با انجام آن می توان از پایین آمدن افت شنوایی پیشگیری کرد. برای آگاهی از ارزیابی شنوایی بزرگسالان, به مراکز معتبر و تخصصی مراجعه کنید.
بهتر از قبل از معرفی انواع روش های ارزیابی شنوایی این نکته را به والدین عزیز یادآور شویم که تست های شنوایی سنجی عاری از هر گونه درد هستند و والدین می توانند بدون هیچ نگرانی کودکان خود را به کلینیک ها و مراکز ارزیابی شنوایی ببرند.
کودکان به ندرت دچار مشکلات شنوایی جدی میشوند؛ اما ارزیابی شنوایی زودهنگام باعث میشود هرگونه مشکلی بهسرعت شناسایی و برای درمان و تجویز سمعک اقدام شود. ارزیابی شنوایی در هنگام تولد باعث میشود ضعف شنوایی شدید، درصورت وجود، در نوزادان شناسایی شود.
بدون ارزیابی منظم، ممکن است مشکلات شنوایی تا ماهها و حتی سالها ناشناخته بمانند.
تشخیص زودهنگام مشکلات شنوایی نوزادان و کودکان اهمیت زیادی دارد؛ زیرا بر حرفزدن، پیشرفت زبانی، مهارتهای اجتماعی و آموزش کودک تأثیرگذار است. هرچه مشکل زودتر تشخیص داده شود، درمان مؤثرتر خواهد بود. برای آگاهی از ارزیابی شنوایی بزرگسالان, به مراکز معتبر و تخصصی مراجعه کنید.
شنوایی سنجی در کودکان معمولا در چنین زمان هایی انجام می شود:
بالا رفتن سن در بزرگسالان یکی از مهم ترین عوامل افت شنوایی است. به طور کلی گفته شده حدود 30درصد از این افراد دارای مشکلات شنوایی هستند.
کارشناسان توصیه میکنند افراد بزرگسال تا پیش از ۵۰ سالگی، هر ۱۰ سال و پس از آن، هر ۳ سال ارزیابی شنوایی داشته باشند.
از جمله مهم ترین عواملی که در بزرگسالان باعث کم شدن میزان شنوایی می شود می توان به:
سالمندان و به طور کلی تمامی افراد در صورت مشاهده علائم زیر بهتر است هر چه سریعتر تحت ارزیابی شنوایی سنجی قرار بگیرند. این علائم شامل:
روش ها و انواع مختلفی از تست های شنوایی وجود دارد که متخصص شنوایی برحسب شرایط جسمانی بیمار یک یا چندتا از تست ها را انجام می دهد. از جمله رایج ترین انواع تست شنوایی سنجی می توان به:
این روش شنوایی سنجی یکی از متداول ترین روش ها به شمار می آید. در آن از مسیر هوایی (مجرای گوش) به منظور ارزیابی توانایی شنیداری بیمار در فرکانس ها و شدت های مختلف استفاده می کنند. برای انجام این تست، از بیمار خواسته می شود داخل اتاقک عایق صوت رفته و هدفون را در گوشش قرار دهد.
اصوات متعددی از طریق هدفون به گوش بیمار فرستاده می شود وظیفه بیمار فشار دادن دکمه پاسخ به هنگام شنیدن اصوات می باشد. سپس نتایج بر روی ادیوگرام رسم می شود.
نوع دیگری از آزمون های شنوایی سنجی است که پاسخ گوش داخلی به اصوات را اندازه گیری می کند. در این تست ، ویبراتوری پشت گوش قرار داده می شود که لرزش های بسیار آرامی را از طریق استخوان به صورت مستقیم به گوش داخلی می فرستد.
این تست با تست قبلی که صدا را از طریق مجرای گوش به گوش می فرستاد تفاوت دارد. اگر نتایج این آزمون با نتایج آزمون ادیومتری از طریق مسیر هوایی یکسان نباشد ادیولوژیست از این اطلاعات به منظور تعیین نوع کم شنوایی شما استفاده می کند.
این آزمون آستانه درک گفتاری یا پایین ترین شدت گفتاری که شما می شنوید را اندازه گیری می کند. و مشابه آزمون ادیومتری تون خالص است با این تفاوت که در این آزمون به جای تون خالص از محرک گفتاری با صدای زنده یا ضبط شده استفاده می شود.
این آزمون حرکت پرده گوش در پاسخ به فشار هوا را اندازه گیری می کند. از این تست شنوایی سنجی میتوانیم در شناسایی اختلالات گوش خارجی، میانی مثل تومور یا پارگی پرده استفاده کنیم.
این آزمون انقباض غیر ارادی عضله گوش میانی را ارزیابی می کند و هدف از آن تعیین محل اختلال شنوایی (استخوانچه ها،حلزون،عصب شنوایی و .. ) و همچنین نوع کم شنوایی می باشد.
این آزمون بیشتر در نوزادان به منظور غربالگری مشکلات شنوایی کاربرد دارد. در آزمون ABR الکترودهایی به سر و پشت گوش وصل می شود و هدفونی روی گوش بیمار قرار داده می شود از طریق هدفون صداهایی فرستاده شده و فعالیت امواج مغزی شنیداری در پاسخ به اصواتی با شدت های متفاوت ثبت می شود.
منبع:
https://samakmehr.com/%D8%B4%D9%86%D9%88%D8%A7%DB%8C%DB%8C-%D8%B3%D9%86%D8%AC%DB%8C/