گیاهان یکی از پرمصرفترین موارد از گذشته تاکنون هستند و امروزه با وجود پیشرفتهای متعدد در تکنولوژی و صنعت، جایگاه ویژه خود را از دست ندادند. از محبوبترین این گیاهان میتوان به ترخون و رزماری اشاره کرد. حال شاید برای شما این سوال پیش بیاید که تفاوت رزماری با ترخون چیست. این گیاهان شگفتانگیز، در حوزههای مختلف نظیر دارویی، غذایی، کشاورزی و صنعتی کاربرد دارند و حتی ممکن است از رزماری برای خوشبو کردن نیز استفاده شود. برای خرید ترخون خشک و خرید ترخون خشک عمده، بهتر است به فروشگاههای معتبر مراجعه شود.
برخلاف تصور عموم که این دوگیاه را یکی در نظر میگیرند، پتفاوتهای زیادی بین آن دو وجود دارد و برای هر کدام از این گیاهان خواص متعددی ذکر شده است. آشنایی با این خواص برای استفاده صحیح از این گیاهان ضروری است.
رزماری و ترخون دارای خواص و کاربردهای متنوعی هستند و در حوزههای مختلف استفاده میشوند. تفاوت رزماری با ترخون از نظر ظاهر، خواص و کاربرد، مواد شیمیایی درون آنها، طعم و بو و زمان استفاده در هنگام پخت مورد بررسی قرار میگیرد.
برای دانستن تفاوت رزماری با ترخون ابتدا میبایست به شکل ظاهری آن توجه کنید. رزماری یک گیاه با برگهای سوزنی شکل و رنگ سبز تیره است و دارای گلهایی با رنگهای متنوع میباشد. از ویژگیهای جالب این گیاه میتوان به معطر و همیشهسبز بودن آن اشاره کرد. در مقابل ترخون گیاهی از خانواده کاسنیها است که دارای برگهای ساده به رنگ سبز روشن است. با دانستن ویژگیهای ظاهری این دو گیاه بهراحتی میتوانید آنها را از یکدیگر تشخیص دهید و باتوجهبه خواص آنها در مکان درست از هرکدام استفاده کنید.
دیگر تفاوت رزماری با ترخون، در کاربرد آن است. به علت مصرف گسترده ترخون و رزماری در حوزههای مختلف بهاحتمال زیاد نام این دو گیاه زیاد به گوشتان خورده است. حال بهتر است بدانید که هر کدام چه خواصی و چه تفاوتی در کاربرد دارند.
گیاه رزماری، گیاهی معطر است و درگذشته از آن برای خوشبو کردن محیط استفاده میشد. بسیاری از افراد با سوزاندن رزماری نوعی عود طبیعی ساخته و از آن برای معطر کردن فضا استفاده میکنند. یکی از معروفترین کاربردهای رزماری خواص تسکیندهنده معجزهآسای آن است. از رزماری در تهیه انواع کرمها برای کاهش درد و التیامبخشی به مفاصل استفاده میشود. این گیاه در تقویت حافظه و سمزدایی بدن نیز نقش ویژهای ایفا میکند.
برای آشنایی با تفاوت رزماری با ترخون بهتر است بدانید که رزماری سرشار از آنتیاکسیدانهایی است که سبب شادابی پوست شده و از چروک شدن آن جلوگیری میکنند. اثر بینظیر رزماری در تقویت پوست و رفع جای جوش و لک باعث شده که آن به یک گیاه محبوب در بین مردم تبدیل شود. رزمارینیک اسید موجود در رزماری برای بهبودبخشیدن به بیماریهای پوستی نیز استفاده میشود.
بهعلاوه اگر شما دارای ریزش موی شدید هستید و یا از شوره سر رنج میبرید، استفاده از روغن رزماری به شما پیشنهاد میشود؛ چراکه با استفاده از این روغن میتوانید موهای خود را تقویت کنید و از زیبایی، پرپشتی و درخشش آن لذت ببرید.
برای دانستن تفاوت رزماری با ترخون، باید ترخون را نیز به طور کامل بشناسید. ترخون یک گیاه چوبی است که از قدیمالایام در آشپزی مورداستفاده قرار گرفته است و گاهی از آن بهعنوان ادویه استفاده میشود. نوشیدن دمنوش ترخون برای تقویت عملکرد کبد به شما پیشنهاد میشود.
این گیاه دارای خواص تسکیندهنده نیز بوده و گاهی از آن برای درمان درد دندان استفاده میشده است. جالب است بدانید روغن ترخون نیز برای افزایش جریان خون مورداستفاده قرار میگیرد و با تنظیم انقباضات باعث کاهش فشارخون شما میشود. همچنین برای داشتن خواب راحت استفاده از ترخون به شما پیشنهاد میشود.
ترخون باخاصیت ضدالتهابی خود از حملههای قلبی جلوگیری کرده و انقباضات قلبی را تنظیم مینماید؛ بنابراین اگر سلامت قلب شما برایتان در اولویت است بهتر است که ترخون را در صدر سبد گیاهان مصرفی خود جای دهید.
دیگر تفاوت رزماری با ترخون مواد شیمیایی موجود در آنها است. رزماری به علت داشتن مقادیر زیادی از مواد شیمیایی نظیر اسید رزمارینیک، اسید اورسولیک، کافور، اسید بتولینیک، اسید کارنوزیک و کارنوزول در داروسازی بسیار مورداستفاده قرار میگیرد. در مقابل مواد شیمیایی نظیر متیل کاویاکول، استراگول، اوسیمن و پتاسیم و منگنز در ترخون وجود دارد.
تفاوت این دو گیاه تنها در ظاهر و کاربرد خلاصه نمیشود، بلکه در طعم و بو نیز تفاوتهایی دارند. ترخون نسبت به رزماری طعم لطیف و ملایمتری دارد و طعم و بوی آن بسیاری از افراد را به یاد رازیانه و بادیان کوهی میاندازد و شاید بتوان گفت هر سه این گیاهان بیشتر در طعم و بو به شیرینبیان نزدیک هستند. درحالیکه رزماری طعم و بویی نزدیک به نعناع و مریمگلی دارد که هیچ شباهتی با شیرینبیان ندارند؛ بنابراین، طعم و بو یکی دیگر از تفاوت رزماری با ترخون است.
پس در پاسخ به این سؤال که آیا میتوان از رزماری و ترخون بهجای یکدیگر استفاده کرد، باید گفت که باتوجهبه تفاوتهایی که در طعم آنان وجود دارد، این دو نمیتوانند جایگزین مناسبی برای هم باشند. زیرا طعم غذا را تغییر میدهند و بهنوعی دستور غذا تغییر زیادی نسبت به دستور اصلی آن خواهد کرد.
از طرفی بسیاری از افراد تمایل به خشککردن این گیاهان برای مصرف راحتتر آن بهعنوان چاشنی غذاها دارند؛ بنابراین، طعم این گیاهان پس از خشککردن نیز مهم است. یکی دیگر از تفاوت رزماری با ترخون در اینجا خود را نشان میدهد که طعم ترخون پس از خشککردن دستخوش تغییراتی میشود و تا حد زیادی از بین میرود.
درحالیکه رزماری حتی پس از خشککردن هم در طعمش تغییری ایجاد نمیشود و با رزماری تازه تفاوت چندانی ندارد؛ بنابراین، باتوجهبه تفاوت رزماری با ترخون در هنگام خشکشدن، فقط از رزماری خشک شده میتوان در انواع غذاها بهعنوان چاشنی استفاده کرد.
همچنین، میزان مواد معدنی این گیاهان پس از خشکشدن متفاوت است. برای مثال میزان ویتامینهای B3، B6 و C، آهن، زینک، منیزیم و پتاسیم در ترخون در مقایسه با رزماری خشک شده بیشتر است؛ بنابراین، با دانستن این تفاوت رزماری با ترخون میتوان درباره استفاده صحیح از هر کدام تصمیم گرفت.
اکثر افراد از ترخون در غذاهایی مثل املت و نیمرو استفاده که میکنند که تخممرغ پای ثابت آنها میباشد؛ چراکه ترکیب این دو ماده طعم خاص و دلپذیری ایجاد میکند. البته استفاده از ترخون محدود به این غذاها نیست و از آن میتوان در ترشی، سالاد و خورش یا به همراه مرغ و سیبزمینی بهصورت خام یا پخته استفاده کرد. استفاده از رزماری چه بهصورت خشک شده باشد و چه بهصورت خام مصرف شود بهتر است در ابتدای پخت غذا به سایر مواد اضافه شود تا طعم اصلی خود را به سایر مواد غذایی ببخشد.
ترخون در ترکیب با گوشت ماهی طعم بینظیری ایجاد میکند و بهتر است برای حفظ خواص آن در دقایق پایانی پخت غذا آن را به مواد دیگر اضافه کنید. بنابراین، یک تفاوت رزماری با ترخون در ترکیب آنها با مواد غذایی دیگر و زمان استفاده از آنها در هنگام پخت غذا برای رسیدن به طعم بهتر است.
گیاه رزماری و ترخون به علت خواص و طعم خوبی که دارند اغلب بهعنوان چاشنی در غذاها یا بهعنوان گیاهان دارویی برای درمان یا بهبود بیماریها مورداستفاده قرار میگیرند. بااینحال، یکی از مسائلی که معمولاً درباره این دو گیاه پیش میآید آن است که گیاه ترخون و گیاه رزماری اغلب با یکدیگر اشتباه گرفته میشوند، اما تفاوتهای بسیاری به لحاظ شکل ظاهری، خواص، طعم و… دارند.
بنابراین، دانستن تفاوت رزماری با ترخون برای استفاده صحیح برای اهداف درمانی یا حتی طعم بهتر غذا مهم است؛ چراکه استفاده از آنها بهجای یکدیگر برخلاف آنچه اکثر افراد فکر میکنند میتواند طعم مواد دیگر را تغییر داده یا در صورت استفاده برای درمان بیماری خاصی میتواند سبب بدتر شدن آن شود. برای مثال مصرف ترخون با داشتن موادی مثل استراگول و متیل اوژنول میتواند سمی باشد یا حتی باعث سرفه، سوزش دهان و کندشدن لختهشدن خون شود. رزماری نیز ممکن است باعث استفراغ، اسپاسم یا ادم ریوی شود.
منبع:
https://drhekmt.ir/the-difference-between-rosemary-and-tarragon/